مدیر روابط عمومی آبفای استان قزوین مطرح کرد؛

پیشگامی اماکن مذهبی قزوین در صرفه‌جویی آب

۲۰ بازدید
پیشگامی اماکن مذهبی قزوین در صرفه‌جویی آب
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، همزمان با سومین روز از هفته صرفه‌جویی که با عنوان «آب، ارزش‌های دینی و حماسه کربلا» نامگذاری شده است، سید محمدحسین ابوترابی در نشست با جمعی از موکب‌داران، خادمان و هیئت‌امنای مساجد و حسینیه‌های شهر قزوین، با تبیین جایگاه آب در آموزه‌های دینی و فرهنگ عاشورا، اظهار کرد: آب در فرهنگ اسلامی، نعمتی الهی و امانتی عمومی است و نوع مواجهه با آن، نشانه‌ای از میزان مسئولیت‌پذیری اجتماعی و پایبندی به ارزش‌های دینی محسوب می‌شود.

۱۳۰۰ مکان مذهبی، ظرفیتی مؤثر برای فرهنگ‌سازی

وی با بیان اینکه در استان قزوین بیش از یک‌هزار و ۳۰۰ مکان مذهبی فعال وجود دارد، افزود: اگر هر مسجد، حسینیه، تکیه یا موکب مذهبی بتواند تنها بخشی از مصرف آب خود را مدیریت کند، مجموع این اقدام‌ها می‌تواند به یک جریان مؤثر اجتماعی در کاهش مصرف و جلوگیری از هدررفت آب تبدیل شود.

وی افزود: اماکن مذهبی به دلیل اعتماد عمومی، گستره مخاطبان و جایگاه فرهنگی خود، ظرفیت بی‌بدیلی برای فرهنگ‌سازی در حوزه مصرف صحیح آب دارند.

ابوترابی با اشاره به پیوند معنایی آب و واقعه عاشورا تصریح کرد: حماسه کربلا، یادآور ارزش والای آب و مظلومیت انسان‌هایی است که از ابتدایی‌ترین حق طبیعی خود محروم شدند؛ از همین رو، عزاداری برای سیدالشهدا(ع) زمانی می‌تواند با پیام اصلی این نهضت همسو باشد که با رعایت حقوق مردم، پرهیز از اسراف و توجه به عدالت در مصرف منابع عمومی همراه شود.

مدیر روابط عمومی آبفای استان قزوین ادامه داد: مساجد و حسینیه‌ها همواره کانون هدایت جامعه بوده‌اند و امروز نیز می‌توانند در موضوع مدیریت مصرف آب، نقش الگوساز ایفا کنند. اگر مسئولان هیئت‌ها، خادمان مساجد و متولیان اماکن مذهبی در عمل به رعایت الگوی مصرف پایبند باشند، این رفتار به‌سرعت در میان عزاداران، نمازگزاران و عموم مردم بازتاب پیدا می‌کند.

وی با تأکید بر اینکه مدیریت مصرف در اماکن مذهبی باید از سطح توصیه فراتر رفته و به برنامه عملیاتی تبدیل شود، مجموعه‌ای از راهکارهای اجرایی را برای کاهش مصرف و جلوگیری از هدررفت آب تشریح کرد.

ابوترابی نخستین گام در این زمینه را استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف دانست و گفت: نصب شیرآلات پدالی و چشمی یا استفاده از «پرلاتور» و هوا‌دهنده بر روی سرشیرهای روشویی و سرویس‌های بهداشتی، از جمله اقدام‌های کم‌هزینه اما مؤثر است که می‌تواند میزان مصرف آب را به‌طور محسوسی کاهش دهد. این ابزارها بدون ایجاد اختلال در خدمات‌رسانی به زائران و عزاداران، مانع از جریان بی‌رویه آب می‌شوند.

وی همچنین پایش مستمر نشتی‌ها را از دیگر اولویت‌ها عنوان کرد و افزود: بخشی از هدررفت آب در اماکن عمومی و مذهبی، آشکار نیست و از طریق نشتی شیرآلات، فلاش‌تانک‌ها، مخازن و شبکه داخلی لوله‌کشی رخ می‌دهد. کنترل دوره‌ای این تجهیزات، به‌ویژه در ایام پرمراجعه مانند محرم، صفر، ماه رمضان و مناسبت‌های مذهبی، ضرورتی جدی است.

مدیر روابط عمومی آبفای استان با اشاره به مصرف بالای آب در کولرهای آبی نیز خاطرنشان کرد: نصب سایه‌بان برای کولرها، کنترل سلامت شناور و جلوگیری از سرریز آب، از راهکارهای ساده اما بسیار مؤثر در کاهش تبخیر و هدررفت آب است. در شرایط اقلیمی کنونی و با توجه به محدودیت منابع آبی، حتی اقدامات ظاهراً کوچک می‌توانند در مقیاس شهری اثرگذار باشند.

ابوترابی با تأکید بر ممنوعیت استفاده غیرضروری از آب شرب گفت: شست‌وشوی حیاط، معابر، خودروها و فضاهای پیرامونی با آب شرب در اماکن مذهبی اکیداً ممنوع است. استفاده از آب آشامیدنی برای این‌گونه مصارف، در شرایطی که تأمین پایدار آب برای شهروندان با دشواری همراه است، نه‌تنها از نظر قانونی قابل قبول نیست، بلکه از منظر اخلاقی و دینی نیز مصداق اسراف و تضییع حقوق عمومی به شمار می‌رود.



مدیریت بهداشت آب در مراسم‌های مذهبی

وی به ملاحظات بهداشتی در توزیع آب در مراسم مذهبی اشاره کرد و گفت: در کنار صرفه‌جویی، سلامت عزاداران و شهروندان نیز باید مورد توجه جدی قرار گیرد. مصرف آب مانده برای شرب می‌تواند خطرات بهداشتی به همراه داشته باشد و ذخیره طولانی‌مدت آب در مخازنی که در معرض تابش مستقیم خورشید قرار دارند، زمینه آلودگی‌های میکروبی را فراهم می‌کند.

ابوترابی با اشاره به استفاده برخی هیأت‌ها و موکب‌ها از لیوان‌های شیشه‌ای در مراسم‌ها افزود: هرچند کاهش استفاده از ظروف یک‌بارمصرف اقدامی ارزشمند در جهت حفظ محیط زیست است، اما شست‌وشوی این ظروف نیز باید با مدیریت دقیق مصرف آب و رعایت اصول بهداشتی انجام شود. بنابراین، رویکردهای زیست‌محیطی زمانی اثربخش خواهند بود که همزمان به مصرف آب، سلامت عمومی و کیفیت خدمات‌رسانی توجه شود.

مدیر روابط عمومی شرکت آبفای استان قزوین در ادامه با تبیین ابعاد شرعی و قانونی مصرف آب در اماکن وقفی اظهار کرد: آب اختصاص‌یافته به مساجد، حسینیه‌ها و اماکن مذهبی باید صرف همان اهدافی شود که در چارچوب کارکرد آن مکان تعریف شده است. استفاده از آب این اماکن برای مصارف خارج از وقف، از جمله شست‌وشوی خودرو، انتقال به واحدهای تجاری همجوار یا آبیاری فضاهای غیرمرتبط، علاوه بر ممنوعیت قانونی، دارای اشکال شرعی نیز هست.

وی همچنین نسبت به نصب پمپ مستقیم بر روی شبکه آب بدون مخزن ذخیره هشدار داد و گفت: این اقدام موجب افت فشار آب در منازل و اماکن مجاور می‌شود و حقوق سایر مشترکان را تضییع می‌کند. نصب پمپ بدون مخزن، هم خلاف مقررات شرکت آبفا و هم مغایر با آموزه‌های اخلاقی و دینی درباره رعایت حق همسایه و حق‌الناس است.

ابوترابی در پایان تأکید کرد: امروز مسئله آب، تنها یک موضوع خدماتی یا فنی نیست، بلکه مسئله‌ای اجتماعی، فرهنگی و حتی اعتقادی است. عبور از تنش‌های آبی و مدیریت مصرف، نیازمند مشارکت همه نهادها و گروه‌های مرجع اجتماعی است و در این میان، مساجد، حسینیه‌ها، موکب‌ها و هیئت‌های مذهبی می‌توانند پیشگام یک نهضت عمومی برای صیانت از آب باشند.

وی افزود: اگر فرهنگ صرفه‌جویی از منبر، محراب، هیئت و موکب آغاز شود، پیام آن به خانه‌ها، محله‌ها و سبک زندگی مردم راه پیدا خواهد کرد. از این رو، انتظار می‌رود اماکن مذهبی استان قزوین با اجرای دقیق توصیه‌های فنی و دینی، الگویی عملی از مصرف مسئولانه آب ارائه کنند و نشان دهند که پاسداشت شعائر دینی با حفظ نعمت‌های الهی و رعایت حقوق مردم پیوندی ناگسستنی دارد.

انتهای خبر/2001

مطالب مرتبط